2016. feb 04.

A kormány kiáll a nyílt forráskód mellett

írta: alexwine
A kormány kiáll a nyílt forráskód mellett

A felhőbe költözik az atari kormányzat

Az atari kormány informatikai fejlesztésekért felelős tárcájának szóvívője a ma reggeli sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a kormány minden állami érdekeltségű portált nyílt forráskódúra cserél. Korábban komoly korrupciós botrányba keveredett a miniszter egy irreális, közel fél milliárd kreditót felemésztő portál miatt.

A kezdeményezés az ilyesfajta problémákat igyekszik elkerülni. Fontos újítás lesz, hogy minden kormány honlapon kötelezően feltüntetve létre kell hozni egy aloldalt, amely tartalmazza a teljes architektúra leírását illetve annak részletes költségeit lebontva külön elkészítésre illetve napi üzemeltetésre. Ha bárki jobb és olcsóbb infrastruktúrát tud javasolni akkor ezt megteheti egy kisebb pályázat keretében amelyet a tárca köteles három hónapon belül elbírálni. Jelenleg az infrastruktúrát a felhőben képzelik el.

Nem az első eset volt hogy botrány övezte egy új, kormányzati portál indulását a határidők, minőség és ár-érték aránytalanságok miatt. Néhány évvel ezelőtt a kivégzett Urtán Gerd miniszterelnöksége alatt költött a kormány megmagyarázhatatlan összegeket egy kormányszóvivő portálra. A honlap 200 millió kreditóba került az adófizetőknek és már nem elérhető.

Szólj hozzá

informatika napi politika